Built on a steep slope with a nearby stream in Caniçada Valley, Portugal, the Geres House by Carvalho Araújo replaced a previous home that was predisposed to landslides. The architects created a two-storey structure of wood and concrete, cleverly integrating the steams’ meandering paths into the entire design via concrete pathways that guide the water towards a small lake at the bottom of the slope.

Inside, the home is a majestic spread of space and light, with immense glass windows and mezzanine walkways, dotted with minimal chic furniture such as leather lounges and daybeds, and wooden buffets and tables.

“The new construction is not looking for a conventional program, but rather large, functional and multipurpose spaces, where pleasure and work are mixed,” state the architects. See more of Carvalho Araújo’s projects here.

Geres House Carvalho Araújo Architecture Geres House Carvalho Araújo Architecture Geres House Carvalho Araújo Architecture Geres House Carvalho Araújo Architecture Geres House Carvalho Araújo Architecture

Geres House Carvalho Araújo Architecture

© NUDO

Geres House Carvalho Araújo Architecture Geres House Carvalho Araújo Architecture Geres House Carvalho Araújo Architecture Geres House Carvalho Araújo Architecture Geres House Carvalho Araújo Architecture Geres House Carvalho Araújo Architecture Geres House Carvalho Araújo Architecture

Images © Hugo Carvalho Araújo