fbpx

The Landscape House, located in a quiet residential neighbourhood in Japan’s Shiga Prefecture, is a mixed-use building designed by FORM / Kouichi Kimura for a client who wanted his hair salon business on the first floor, and personal residence on the second. 

The Landscape House cuts a striking figure sporting a facade composed of different rectangular volumes that are arranged in stacks and layers. Creating well-appropriated spaces for this multi-purpose dwelling remained the studio’s top priority. “I came up with an architecture that would bring out a good living environment while laying out the volumes of the shop and residential part,” the studio says.

The hair salon is set up on the ground level with a street-facing entrance for clients. A separate side door opens up to a private hallway and staircase that leads to three bedrooms, a living, kitchen and dining area spread out across the entire second level. A large picture window with views of Mt Inuki, one of Japan’s 100 most famous mountains, hovers over a cozy, recessed seating area. Curtain rails are installed along the open floor plan of the dining and kitchen, loosely dividing or unifying these areas with the rest of the home. 

Other projects by Kouichi Kimura include a minimalist home wrapped around a zen garden, as well as an imposing dwelling connected to a family-owned concrete factory. More on their Instagram.

Kouichi Kimura Landscape House
Kouichi Kimura Landscape House
Kouichi Kimura Landscape House
Kouichi Kimura Landscape House
Kouichi Kimura Landscape House

Photography © Norihito Yamauchi for FORM / Kouichi Kimura

No more articles