fbpx

A five-storey building in Barcelona’s Poblenou district is home to four couple friends who each occupy a floor in a co-living arrangement. Started by architects Thomas Lussi of Lussi + Partner AG and Lola Domènech, the community project offers each party a comfortable 80 square meter living space, along with two terraces on both ends.   

The building facade stands out impressively with its system of push-and-fold wooden blinds, inspired by the traditional sliding shutters seen all over the city. The slatted windows help regulate the temperature, allowing a controlled amount of wind and sunlight into the spaces – essential given Barcelona’s Mediterranean climate.

The apartment interiors are presented in a palette of in-situ concrete, untreated wooden fittings and lime plaster, their rawness balanced out by the contemporary furniture and lighting fixtures. 

Given the context, the presence of convivial spaces were deemed as important as the private ones. These neutral, common areas consist of the building’s courtyard, attached to the ground floor used as architecture studio, and an enviable rooftop pool – the perfect places for socialising. 

Designed with a commitment to passive architecture, the building blends coherently with the local vernacular, showcasing the materials and character of Poblenou. 

More co-living spaces here.

Thomas Lussi Lola Domenech Co-Live Poblenou Barcelona
Thomas Lussi Lola Domenech Co-Live Poblenou Barcelona
Thomas Lussi Lola Domenech Co-Live Poblenou Barcelona
Thomas Lussi Lola Domenech Co-Live Poblenou Barcelona
Thomas Lussi Lola Domenech Co-Live Poblenou Barcelona

Photography © Adria Goula for Thomas Lussi, Lola Domenech

No more articles