fbpx

Architect Till Robin Kurz embarked on a transformative project with House K18, dismantling 170-year old field stones of a mid-century fisherman’s house in a former fishing village in Niehl, Cologen and reusing them to adorn the facade of the new dwelling.

Each shell was carefully removed by hand, cleaned, and reinstalled according to the “cradle to cradle” principle of building, cementing a strong connection to the history of the place and transforming the past in a sustainable way.

Along with a thoughtfully planned layout of interiors, the presence of a small front courtyard —achieved by moving the new residence some 4 meters away from the original fisherman’s house— enhanced the sense of spaciousness within and around the modest footprint of the house.

Bookmarked by expansive glass panes, the ground floor of House K18 is bathed in natural light. A modern kitchen area, illuminated by a triptych of double-height glazing, flows seamlessly into a corridor, and leads to a cozy living area that opens onto a private brick-enclosed courtyard.

Upstairs, the private suites offer tranquillity and comfort, with a child’s bedroom nestled under sloping ceilings. Throughout the interior, contemporary furnishings and fixtures provide a striking contrast to the rustic charm of the brick exterior.

The studio included a number of sustainable features into the design, including a geothermal heated brine-water pump and a fresh water station with a buffer tank for water heating.

By embracing the transformative power of architecture, Till Robin Kurz has succeeded in reincarnating the humble origins of House K18 into a modern and sustainable abode. This exemplary project not only honors the history of the site but also sets a precedent for innovative and eco-conscious design practices in contemporary architecture.

Photography © Robinson Tilly

No more articles