fbpx

Built for clients looking to create a family home that would one day be passed along to their children and grandchildren, the country house Shikor – which translates to ‘roots’ – ticks off all the boxes of a multigenerational dwelling: it is sturdy, spacious farmhouse that integrates contemporary comforts and design into traditional constructions. 

Taking the reins of the project are Dhaka-based architecture studio Spatial Architects, who used a material palette of terracotta bricks, concrete and wood,  resistant to Bangladesh’s climate. Perforations in the wall and numerous skylights convert corners of the home into a “living museum of light and shadow”, creating an ever-changing atmosphere depending on the time of the day or according to season. 

Balancing privacy and conviviality, the bedrooms were appointed to the first floor, while the ground floor hosts the living areas – kitchen, dining room, living area and an internal courtyard. The rear part of the home has outdoor balconies overlooking the paddy fields and a pond, the latter of which was ingeniously integrated into a section of the farmhouse – definitely the piece de resistance of this charming country home’s interiors. 

More from the architecture studio on Facebook.

Shikor Spatial Architects Bangladesh
Shikor Spatial Architects Bangladesh
Shikor Spatial Architects Bangladesh
Shikor Spatial Architects Bangladesh
Shikor Spatial Architects Bangladesh

Photography © Asif Salman for Spatial Architects

No more articles