fbpx

Architects Leopold Banchini and Daniel Zamarbide took on the renovation of Casa do Monte, turning an abandoned structure situated on a historical Lisbon hillside neighbourhood into a breathtakingly unconventional three-storey family home.

The architects preserved the building’s facade, but took the liberty of breaking down the interior’s walls to create large, airy double-height volumes for more light and views. The humble concrete material used throughout the home contrasts beautifully with the local pink and white marble accents decorating Casa do Monte’s bedroom and baths. 

The lowest level features a living area and a shaded patio. The succeeding floors possess central cores that house necessary elements such as the kitchen, bedrooms, or baths, leaving the rest of the level free to use however the family sees fit, but also allowing them their privacy via wooden sliding doors that create separate spaces when needed. A single spiral staircase pierces through each floor, ending at the rooftop terrace where an L-shaped lap pool wraps around the building’s edges, offering lavish bird’s eye views of Lisbon below.

See our past feature on Leopold Banchini’s Dodged House.

Casa do Monte Leopold Bancini
Casa do Monte Leopold Bancini
Casa do Monte Leopold Bancini
Casa do Monte Leopold Bancini
Casa do Monte Leopold Bancini
Casa do Monte Leopold Bancini

Photography © Leopold Banchini Architects / Dylan Perrenoud

No more articles