fbpx

A simple home for built by Brazilian architect Alan Chu for himself and his family, Casa da Mangueria – named for the mango tree that stands on the property’s central courtyard – is also a charming boutique hotel that offers three rooms for guests visiting Alto Paraíso, a city close to Brazil’s Chapada dos Veadeiros National Park, one of the region’s most emblematic attractions.

Designed to bring privacy to both visiting guests and the family, the home prioritizes the guest suites first, leading visitors through a corridor garden to the private patios fronting the rooms. At the end of the corridor, a gate opens up to a private courtyard, marking the private space of the family. 

The volumes are always in close contact with its surroundings, which in turn is generous equipped with loungers and swings and hammocks, an invitation to take part in an indoor/outdoor lifestyle. Beauty also appears in the smallest details: in rocks used as doorknobs, or the patterned shadows cast on the walls by hanging rattan lamps in the bedrooms.

Casa da Mangueria is a home that doesn’t need to put on any airs. Built of natural materials and sporting clean lines, it exists to provide a comfortable shelter with an unpretentious, introspective ambiance to both its permanent residents and transient visitors, confident in its simplicity.

Book a stay at Casa da Mangueria. See more of Alan Chu’s work.

Casa da Mangueria Alan Chu Brazil
Casa da Mangueria Alan Chu Brazil
Casa da Mangueria Alan Chu Brazil
Casa da Mangueria Alan Chu Brazil
Casa da Mangueria Alan Chu Brazil
Casa da Mangueria Alan Chu Brazil

Photography © Djan Chu for Alan Chu

No more articles