fbpx

Located in Scotland’s Cairngorms National Park, the historic Lower Tullochgrue House gets a contemporary extension that replaces a dilapidated portion of the farmstead with the help of studio Brown & Brown Architects. 

Set on a stone plinth base, the extension is cantilevered over a slope, propped up by a V-shaped pillar. Built with reclaimed stone, natural slate and Siberian larch timber, the new volume is joined to the existing house via a seamless glass link.

Noteworthy views of the Spey Valley and the National Park are framed across the extension’s numerous glass windows, which also invite natural light into the new spaces that were created – a new living room, dining area and open kitchen, as well as a small utility space

The interiors of the original home were also refreshed, producing a harmonious palette of white walls, wooden ceiling beams and light wood floors. Contemporary fixtures and furnishings, as well as a new heating and insulation system, were also added in to keep the traditional home up to the times.

More projects by Brown & Brown Architects on their website and Instagram.

Tullochgrue Brown&Brown Architects
Tullochgrue Brown&Brown Architects
Tullochgrue Brown&Brown Architects
Tullochgrue Brown&Brown Architects

Photography © Dapple for Brown&Brown Architects

No more articles